Säästämisen idea on kaksijakoinen; toisaalta voidaan säästää että päästään esim. lomalle tai voimme säästää, että ettemme joudu maksuvaikeuksiin. Tässä artikkelissa paneudun enemmän siihen, että ei jouduttaisiin maksuvaikeuksiin.
Kun säästämme rahaa, ja olemme saaneet kerrytettyä esim. 1000€ säästötilille. Tilillä se kasvaa korkoa. Nyt jos jossain vaiheessa tulee elämässä sellainen tilanne, että joudumme korjaamaan autoa, käymään hammaslääkärissä tai muu sellainen äkillinen meno, niin meidän ei tarvitse ottaa lainaa sen tähden että saamme tarvittavat toimenpiteet tehtyä. Me voimme käyttää säästötilillä olevia varoja. Näin me säästämme mahdolliset korkokulut.
Kuitenkin jatketaan säästöjen keruuta ihan normaalisti. Eli kuukaudessa laitetaan se tietty summa säästöön.
Jos oletetaan että meillä ei ole rahaa säästössä ja teemme akuutit toimenpiteet, eli otamme lainaa sitä varten. Maksamme tätä lainaa sitten hiljalleen pois. Entäpä, jos tuleekin toinen yllättävä meno, joudumme taas ottamaan lainaa että saamme hoidettua sen.
Näin me saatamme joutua ”velkakierteeseen”, koska lainojen lyhennykseen menee rahaa, ja jäljelle jäävä raha ei riitä elämiseen ja viihteeseen.
Tällä ”säästöpuskurilla” meillä on mahdollisuus minimoida riski, että ettemme joutuis velkakierteeseen. Siksi on myös tärkeää, että säästössä on mahdollisimman paljon rahaa ja että säästöt olisi kerrytetty ennen ensimmäistäkään lainaa.
korkokulut, maksuvaikeudet, säästöt, velka, velkakierre