Säästäminen,Sijoittaminen

Mistä rahaa sijoittamiseen?

30.03.2013, Juha

Meillä köyhillä ei ole perintöä tai muuta vastaavaa tulonlähdettä, josta saisimme isomman summan sijoitettavaksi. Joten tämä ”iso” summa täytyy kerätä pienistä puroista. Koska kuukausitulot ovat rajalliset, niin joudumme elämään tehokkaasti.

Eläminen tehokkaasti ei tarkoita sitä, että elämänlaatu heikkenee, pikemminkin päinvastoin. Vaikka tällä hetkellä käyn kokopäivätöissä ja lainaa ei ole, niin siitä huolimatta joskus käy niin, että jokin maksu jää maksamatta ajallaan. Mitä se sitten tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että muistutusmaksu on minimissään 5€. Jossain tapauksessa huolimattomuuttaan olin maksanut 9 senttiä liian vähän. 9 sentin takia tuli 5 euron muistutuslasku. Nyt kun ajattelemme, että näitä muistutuslaskuja tulee vuosittain useita. Äkkiä puhutaan ”isoista” summista rahaa. Koska me ollaan totuttu siihen, että ”vitonen” sinne tänne ei tunnu missään, meidän on vaikea ajatella tehokkaasti. Elämässä köyhän täytyy elää erittäin tehokkaasti rahallisesti, että emme syytäisi näitä vitosia minne sattuu.

Kuten kirjoitin tuohon alkuun, tehokas taloudellinen elämä ei laske elintasoa. Päinvastoin. Ajatellaan noita muistutuslaskuja. Jos maksetaan ajallaan, meillähän jää enemmän rahaa käytettäväksi ja laskun lähettäjä luottaa enemmän, koska laskut maksetaan ajallaan. Elintasohan nousee. Tiedän, että monella on tiukkaa, kuten meilläkin. On kuitenkin parempi vaihtoehto kuitenkin elää kädestä suuhun, kuin pikavippifirmasta suuhun.

Elintason lasku ei tarkoita myöskään sitä, että ostetaanko samaa makkaraa HK:n paketissa vaiko Pirkka-tuotteena. Pienillä valinnoilla pystymme säästämään (joka myöhemmin myös sijoitetaan) isojakin summia rahaa.

Yksi karmein esimerkki on monesti auton hankinta. Otetaan 10 000 euron laina, että saadaan aika uusi auto. Nouseeko elintaso oikeasti muutaman vuoden uudemmalla autolla? Jostain syystä ihmiselle auto saattaa olla elintason mittari, vaikka sitä käytetäänkin vain murto-osa koko elämän tapahtumissa. Jos tehdään leikkimielinen laskutoimitus, niin jos sen 10 000 euron sijasta sijoittaa autoon 5000 euroa, niin meillähän jää 5000 euroa sijoitettavaksi. Jos sen 10 000 euron suuruisen lainan lyhentää 10 vuodessa, niin pystymme lyhentämään 5000€ 5 vuodessa. Näin se toinen viisi vuotta voidaan sijoittaa samansuuruinen summa joka olisi siinä 10 000€ lainassa mennyt lainan lyhentamiseen ja korkoihin. Pitkässä juoksussa jos suhteellistamme 10 000 euron auton ja 5000 euron auton (+ 5 vuoden sijoitustuotto) niin tämä 5000€ auton on lähes ilmainen. Eli 5000€ sijoitus pitkässä juoksussa tuottaa rahaa.

Tämä ajattelutapa saa tekemään järkeviä ja tehokkaita ratkaisuja elämässä.

, , ,


Yksi vastaus

  1. hilu sanoo:

    Toi järkevämpi ajattelutapa on niin järkevä. Melkein ärsyttää, kun ei oo aikaisemmin tajunnut, vaan halajaa just sitä 10 000 autoa 5 000 auton sijaan. Valaistunut olo. 😀

    http://hilu.blogit.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *