Säästäminen,Sijoittaminen

10 vinkkiä: Näin kartutat hätävararahaston helposti!

24.04.2012, Juha

Maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina huimasti. Jos haluat saada taloutesi tasapainoon, nyt olisikin korkea aika perustaa hätävararahasto. Organisoi taloutesi uuteen uskoon kertaheitolla ja aloita säästäminen pahan päivän varalle jo tänään.

Näillä kymmenellä vinkillä perustat hätävararahaston ja takaat tulevaisuudenturvan taloudellesi!

1. Aloita pienestä

Älä huolehdi siitä, kuinka paljon pystyt kuukaudessa säästämään, sillä pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Laita jokaisesta palkastasi tietty summa säästötilille. Oli summa sitten 20 euroa tai 100 euroa, tärkeintä on että aloitat säästämisen. Säästötilillä oleva summa alkaa ajan myötä kertyä suuremmaksi, ja jonain päivänä huomaat keränneesä hyvänkokoisen pesämunan.

2. Siirrä summa säästötilille maksaessasi laskuja

Palkkapäivänä maksetaan kaikki pakolliset kuukausittaiset laskut. Maksa tästä lähtien tietty summa rahaa säästötilillesi laskujen maksun yhteydessä, ja kuvittele että maksu säästötilille on kuin yksi lasku muiden joukossa. Näin et unohda siirtää rahaa säästötilillesi myöhemmin, vaan saat kertakirpaisulla hoidettua niin säästötilin kartuttamisen kuin laskujen maksunkin.

3. Karsi ylellisyydet

Mieti tämänhetkistä kulutuskäyttäytymistäsi, ja etsi asioita joita voisit karsia viikoittaisesta kulutuksestasi. Jos Jos juot esimerkiksi joka aamu töihin mennessäsi kahvilasta ostettavan erikoiskahvin, joka maksaa 4 euroa, kertyy aamukahvikuluiksesi kuukaudessa 80 euroa. Jos alat juoda aamukahvin päivittäin kotonasi ja laitat aiemmin kahviin käyttämäsi rahat säästötilille, voit säästää vuodessa 960 euroa! Mieti siis mitä kuluja voit elämästäsi karsia, ja aloita säästäminen heti tänään.

4. Anna itsellesi tippiä

Jätätkö usein tippiä ravintolassa tai kahvilassa? Ala tästä lähin antaa tippiä myös itsellesi. Osta säästölipas tai ota käyttööön vanha hillopurkki, ja laita sinne ylimääräiset lompakostasi löytyvät hilut. Jos annat itsellesi tippiä päivittäin, kerääntyy pikkukolikoista ajan kuluessa huomaamatta isompi summa. Laita purkkiin myös kaikki päivän ostoksistasi kertyvät vaihtorahat. Kun purkki on täynnä, vie kolikot pankkiin ja talleta summa säästötilillesi.

5. Pyöristä ostokset ylöspäin

Aina tehdessäsi ruokaostoksia, pyöristä ostoksiin käytettävä budjetti suuremmaksi kuin se onkaan. Jos käytät normaalisti ruokaostoksiin 240-270 euroa kuussa, pyöristä budjetin summa nyt 300 euroon. Älä kuitenkaan käytä koko summaa ruokaostoksiin, vaan osta ruokaa samalla summalla kuin eiemminkin. Ylimääräiset, ruokaostoksiin budjetoimasi rahat voit siirtää säästötilillesi.

6. Lopeta tupakointi, vähennä juomista

Nautintoaineet kuten tupakka ja alkoholi ovat suuria rahareikiä. Jos ostat päivittäin 5 euroa maksavan tupakka-askin, kertyy tupakointikustannuksiksisi vuodessa huikeat 1680 euroa! Mieti siis haluatko pilata tupakoinnilla sekä terveytesi että taloudellisen tilanteesi, vai olisiko kenties aika lopettaa. Jos pistät päivittäin tupakkaan säästämäsi 5 euroa suoraan säästötilillesi, voit säästää viidessä vuodessa 8400 euroa sillä rahalla jonka aiemmin poltit nikotiinina ilmaan!

Myös alkoholi on Suomessa kallista, joten alkoholin vähentämisellä voit säästää huimia summia. Seuraavan kerran kun menet baariin, tilaa joka toinen alkoholiannos limua tai vettä. Säästät sekä rahaa että aivosolujasi, ja kiität itseäsi seuraavana päivänä!

7. Estä pääsy säästötilillesi

Kun säästötilillesi alkaa kertyä rahaa, sinua saattaa houkuttaa rahojen tuhlaaminen. Pidä siis huoli, ettet pääse helposti käsiksi säästötiliisi. Älä hanki tiliä varten pankkikorttia, näin et pääse käyttämään rahoja hetken mielijohteesta.

8. Myy autosi

Jos perheessäsi on kaksi autoa, voisi olla aiheellista miettiä tarvitsetteko oikeasti kumpaakin. Isompikin perhe pärjää hyvin yhdellä autolla, mikäli auton käyttö suunnitellaan hyvin jokaiselle viikolle erikseen. Jos asut alueella jossa julkiset liikennevälineet liikennöivät, voi olla että julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen säästäisi rahan lisäksi myös aikaasi, sillä ruuhkissa mateleminen ja jatkuva parkkipaikan etsiminen vie usein aikaa enemmän kuin bussimatka.

9. Säästä veronpalautukset

Jos saat veronpalautuksia tai bonuksia työnantajaltasi, siirrä saamasi rahat välittömästi säästötilille. Kun rahat ovat turvassa säästötilillä, vältyt kiusaukselta tuhlata rahat. Veronpalautukset ja bonukset ovat ylimääräistä, kuukausittaiseen budjettiisi kuulumatonta rahaa, siksi arkinen taloutesi ei horju vaikka et rahoja heti käyttäisikään.

10. Istu iltaa kotona

Älä ravaa baareissa harvasen ilta, sillä ravintolassa syöminen ja kalliiden drinkkien juominen yökerhoissa on todella hyvä tapa saada rahat kulumaan nopeasti. Pyydä silloin tällöin ystäväsi istumaan iltaa luoksesi sen sijaan että menisitte ulos syömään. Pyydä jokaista ystävääsi tuomaan mukanaan jotain syötävää, näin illan tarjoilut hoituvat nyyttäri-periaatteella, etkä joudu yksin illanvieton maksumieheksi.

Lähde: Zenhabits.net

, ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *