Yleinen

5 neuvoa: Velaton elämä alkaa tästä

24.04.2012, Juha

Älä sorru luottokortin vingutukseen ja vippailuun, vaan tee ryhtiliike ja ota suunnaksi velaton elämä. Tässä viisi neuvoa.

1. Säästä pienistä summista hätävararahasto

Säästä itsellesi yllättäviä tilanteita varten pikku summa joka kuukausi, edes muutama kymppi talteen. Tee tasaisin väliajoin inventaario kotona ja myy tarpeettomat vaatteet, harrastusvälineet ja kodintarvikkeet nettihuutokaupoissa, laita kaikki ekstratulot palautuspullojen panteista lähtien syrjään omaan hätävararahastoosi.

2. Aseta itsellesi taloudellisia tavoitteita

Tee suunnitelma seuraavasta hankinnastasi ja ala laittaa rahaa sivuun joka kuukausi sitä varten. Perusta esimerkiksi lomasäästötili tai tv-säästötili.

3. Poista luotto-ominaisuus pankkikortistasi

Kun sinulla ei ole luottokorttia, joudut pitäytymään budjetissasi tarkasti.

4. Maksa käteisellä

Lopeta kortin höylääminen! Kun raha on konkreettisesti kourassasi, ymmärrät sen arvon paremmin. Budjetoi käyttösummat tarkoin ja pitäydy siinä. Esimerkiksi ruokaan 50 euroa viikossa – tämän täytyy riittää lounaisiin, kotona tehtäviin ruokiin ja ulkona syömisiin.

5. Opettele taloushallintaa

Älä päästä raha-asioita karkaamaan käsistä! Laske menosi ja tulosi, pidä kirjaa. Tarkista tilisi saldoa säännöllisesti verkkopankista ja laita itsellesi muistutuksia. Laske pakolliset asumismenosi ja tee tiukka budjetti, josta ei ole varaa lipsua. Ole rehellinen itsellesi: mihin rahasi kuluvat? Tee lista raharei’istä ja karsi turhimmat raa’asti pois.

Lähde: Thinkmoney.com

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *