Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Säästäminen

Elintaso

03.11.2011, Juha

Kirjoitan yhdestä ”virheestä” miksei rahaa tahdo jäädä säästöön. Se on elintaso.

Kun me ollaan opiskeltu tai muuten vain oltu vähävaraisia, niin meillähän on tietty elintaso. Halpa asunto, halpa auto, vähän vaatteita yms. Hyvin ollaan pärjätty. Sitten kun esim. opiskelija saa töitä, niin elintaso nostetaan palkan mukana. Näin käteen ei jää sen enempää rahaa kuin opiskelun aikanakaan.

Säästämisen yks tärkeä seikka on myös elintaso. Tarkoituksena on se, että nostetaan elintasoa maltillisesti. Ei palkan mukaan. On vaikea sanoilla selittää mitä haen, niin yritän sen luvuilla.

Eli elintaso on tietytty ja tulot tietty. Jos tulot nousevat 50%, niin nostamme elintasoakin 50%. Jos tulot nousevat 100%, nostamme elintasoakin 100%. Näin ei pitäisi olla, jos haluamme säästää.

Jotta ihminen olisi onnellinen ja tyytyväinen, elintason pitää olla koko ajan parempi. En tarkoita sitä, että rahaa pitäisi olla enemmän, vaan että elintaso parempi. Kun elintasoa nostaa esim. 1% prosentilla, niin olemme tyytyväisiä ja onnellisia.

Eli nyt kun palkka nousee 50% tai 100%, niin nostamme elintasoa vain muutaman prosentin. Näin meillä jää enemmän säästöön. Kun me nostamme tasaisesti elintasoa, niin meillä elintaso on jossain vaiheessa yhtäkorkealla, mitä että me olisimme nostaneet suoraan elintasomme. Ainoa erotus on siinä, että meillä on paljon enemmän rahaa säästössä.

Ihminen ei ole tyytyväinen, jos elintaso on sama koko ajan. Siksi jos nostamme suorilta ”maksimiin” elintason, meiltä häviää onnellisuus ajan myötä, jos emme pysty nostamaan elintasoa. Ja jos palkka ei nouse, ei myöskään elintaso.

Lopuksi sanon vielä; eli nostakaa elintasoa hitaasti mutta varmasti. Näin te voitte säästää rahaa. Tämä kuitenkin palkitaan vuosien päästä.

, , ,


2 vastausta

  1. Juha sanoo:

    Puhut asiaa. Tällä hetkellä kuitenkin tarkoitus on puhua pienistä summista, (100€), joten korkoprosentilla ei sinänsä ole mitään merkitystä. Nordnetillä riskitön (aina on pieni riski, kuten normaalipankeillakin) vaihtoehto on se, jossa on 1% korko. Mitään maksuja ei ole, joten se on ilmainen.

    Myöhemmässä vaiheessa otan esille ne vaihtoehdot, kun alan kertomaan sijoittamisesta. Olen nyt keskittynyt lähinnä siihen, että mistä saisi rahaa sijoittaa ilman, että joudut tekemään enemmän töitä tai luopumaan jostain.

  2. minna sanoo:

    Olet ihan oikeassa tuon elintason nousun kanssa. Se käy salakavalasti, ja harva kehtaa vaihtaa esim. halvempaan autoon. Eli jos ekaksi autoksi ostat kalliin auton, niin seuraava harvoin on edellistä halvempi.

    Mutta pari kommenttia noihin säästötiliasioihin. Itselläni on Nordaxissa tuottotili joka maksaa tällä hetkellä 3,5% korkoa. Kuuluu Ruotsin talletussuojan piiriin eli ei pitäisi olla ihan riskisin talletus.

    Nordnettiä edullisempi paikka säästää rahastoihin on esimerkiksi kotimainen Seligson, jonka kulut ovat indeksirahastoista johtuen huomattavasti aktiivisesti hoidettuja rahastoja edullisempia. Minimimerkinnät on useimmissa heidän rahastoissa 1 eurosta ylöspäin, eli isoja alkupääomia ei tarvita.

    Lisäksi mulla on FIM talletustili, koska en uskalla laittaa ns. kaikkia munia samaan koriin. Sieltä saa tällä hetkellä korkoa 1,25%. Ja hiukan rahaa Seligsonin rahamarkkinarahastossa.

    Vielä yksi sijoitusvinkki, jos sijoitettavaa on satanen tai enemmän. S-ryhmän osuuskauppaosuudet ovat tuottaneet jopa 10-20% vuosittaista korkoa osuuspääomalle, ja näitä jäsenyyksiä voi olla useammassa osuuskaupassa. Huono puoli on se että osuuspääoman korko maksetaan joka vuosi ulos eli se ei kerry korkoa korolle efektinä. Mutta korothan voi sitten säästää halutessaan johonkin toiseen sijoitusmuotoon. Eroamalla osuuskaupan jäsenyydestä he maksaa tuon jäsenmaksun takaisin. Mutta jos aikoo saada ensi vuoden jäsenyydestä korot, täytyy liittyä ennen 31.12.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *