Yleinen

Kuluta vähemmän, nosta elintasoa

22.11.2012, Juha

Olen monessa otteessa maininnut, että lainalla ei kannata ostaa mitään hyödykkeitä. Lainassa on aina korko, tilinhoitokulut yms. jotka pienestäkin lainasummasta nostaa kymppejä ylimääräistä.

On kuitenkin poikkeuksia, jossa käy toisin päin. Kysymyksessä ei ole varsinainen laina, vaan kytkykauppa. Jos otamme esimerkiksi puhelimen ja liittymän kytkykaupan, niin tässä puhelin maksetaan osamaksulla, eli puhelin on lainarahalla ostettu. Kytkykaupassa on tässä tapauksessa sellainen poikkeus, että puhelimen saa halvemmalla kytkykaupalla kuin että ostaisi käteisellä suoraan. Esimerkiksi uusi puhelin maksaa 600€, kytkykaupalla 500€. Koska kytkykaupat ovat määräaikaisia, niin tässä määräajassa on otettu jo huomioon puhelimen arvonalennus.

Mutta miten saadaan kulutettua vähemmän?

Jos aikaisemmin ei ole ollut älypuhelinta, niin se kannattaa hankkia. Älypuhelimiin saa erilaisia sovelluksia, jolla voi soitella ja tekstailla ilmaiseksi. Jos esimerkiksi puhelinlaskussa puheluita ja tekstiviestejä on 20€ edestä, niin kaikki nämä saisi voisi parhaassa tapauksessa saada ilmaiseksi. Tai ei periaatteessa ilmaiseksi, koska puhelimeen täytyy hankkia kiinteä netti, joka on edullisimmillaan 5€/kk luokkaa.

Aina tietenkin riippuu, että mihin soittaa, mutta 30€ puhelinlaskusta saa tiputettua noin 10€ pois hankkimalla älypuhelimen. Eli elintaso nousee mutta laskut pienenee uuden puhelimen myötä.

Jos viemme vielä syvemmälle ajattelua, niin älypuhelimessa on normaalikäyttäjälle riittävästi toimintoja. Kamera alkaa olla sen tasoinen, että erikseen ei tarvitse ostaa digikameraa (säästö 200€), erilaisilla ohjelmilla voi myös säästää. Mm. Nokian Navigointi säästää navigaattorin hinnan (100€). Hätätapauksessa älypuhelin voi korvata tietokoneen, jolloin ei tarvitsisi ostaa tablettia tai miniläppäriä.

Kannattaa siis miettiä vaihtamista älypuhelimeen. Ja jos sen vaihtaa, kannattaa tutustua syvällisemminen älypuhelimen mahdollisuuksiin.

, , , , ,


3 vastausta

 1. Juha sanoo:

  Olet oikeassa, että älypuhelin pitää uusia parin vuoden välein. Idea onkin siinä, että kun otat kytkyllä, niin maksat n. 20-30e joka kuukausi hamaan tulevaisuuteen asti, vaikka vaihdatkin sen puhelimen. On tietysti käyttäjästä kiinni, että kuinka paljon käyttää esim. Whatsuppia yms. Muista ilmaisia sovelluksia.

  Kuten kirjoitin, älypuhelin korvaa monia laitteita, jolloin myös niissä säästää satasia.

 2. Sinisara sanoo:

  Olen kyllä sitä mieltä, että älypuhelimen hankinta säästämismielessä ei ole paikallaan. Puhelimet tuntuvat hajoavan paljon herkemmin kuin normipuhelimet. Eli jos ostaa vaikka halvankin älypuhelimen, mutta joutuu sen uusimaan 1-2 vuoden kuluttua, niin säästöä se ei ole.

  Mutta esim. Puhelinkuluissa voi säästää valitsemalla oikea liittymä. Ei nyt kenenkään kannata maksaa 30€ puheluista/ tekstareista, alle 20€:lla saa jo kelpo liittymän ja puheaikaa ainakin 500 min. kk:ssa. Jos missä niin oikean liittymän valinnassa säästää, jos siis ei ole vuosiin päivittänyt liittymäänsä.

 3. http://kitupiikkivuorotteluvapaalla.blogspot.fi sanoo:

  Täytyypä tuohon ilmaisiin puheluihin sekä tekstareihin tutustua. Mulla on valmiiksi älypuhelin mutta maksan ihan normaalisti puheluista tällä hetkellä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *