Yleinen

Säästämisestä sijoittamiseen

12.11.2012, Juha

Nyt olemme käyneet jonkin verran läpi säästämistä. On valitettavaa, että säästämisellä yleensä tarkoitetaan luopumista jostain saavutetusta. Minulle on vaikeaa luopua jostain jotta voisin säästää. Säästäminen on silloin erittäin vaikeaa. Siksi pyrin näissä blogeissani siihen, että vaikka säästetään, niin elintaso ei sitä myöten laskisi. Itse elintaso ei tuo onnellisuutta, mutta se tuo, että elintaso on tänään korkeampi kuin eilein. Se tuo tyydytystä ja sitämyöten onnellisuutta.

Olemme siis käyneet läpi asioita säästämisestä, jolla pystymme pitämään saman elintason, jopa nostaa sitä, samalla kun säästämme rahaa. Yksi on mm. olla ottamatta lainaa pieniin ostoksiin. Tiedän, että on erittäin hankala elää ilman lainaa. Jos vaikka esimerkiksi tilillä on nolla euroa ja joutuu autoon tekemään tuhannen euron remontin, niin laina on pakko ottaa. Säästämisen idea on siinä, että tilillä olisi yksinkertaisesti niin paljon rahaa, että autoremontit, pesukoneen ostot, lääkärikäynnit yms. pystyttäisiin maksamaan omista. On haasteellista pitää rahaa tilillä, kun aina on kuitenkin ostettavaa ja halu elintason nostoon on suuri.

Joka tapauksessa nyt, kun olemme ehkä saaneet säästettyä rahaa, niin tämä raha kannattaisi sijoittaa. Ajattelemme, että sijoittaminen on ”rikkaiden hommaa”, mutta tarkoitus ei ole sijoittamisella tuottaa välttämättä yhtään voittoa, vaan että tämä säästetty raha pysyisi ”tallessa”. Jos esimerkiksi sijoitamme kuukausittain 20€ johonkin sellaiseen kohteeseen, josta sitä ei saa pois, niin 10 vuoden aikajänteellä se tarkoittaa 2400€. Se ei ole päätähuimaava summa, mutta tämä raha on tullut kuin ”tyhjästä”.

Jos nyt sijoitamme sen 20€ kuukaudessa, niin jatkuvasti kun elintaso nousee, sitä myöten palkka nousee, niin pystymme ehkä vuoden kahden päästä sijoittamaan kuukausittain enemmän. Ja taas siitä vuoden kahden päästä enemmän. Jne. jne. Kannattaa vaikka ajatella, että sijoittaa tuloista esim. 5% suoraveloitukselta tililtä. Näin emme pysty käyttämään kaikkia rahoja heti. On sama, minkä kokoiset tulot, niin suhteessa 5% ei vielä tule laskemaan elintasoa, ei lähellekkään. Se vain tarkoittaa sitä, että tuilla elävät joutuvat ehkä pari karkkiapussia ostamaan vähemmän, tai normaali palkkatuloinen joutuu pari kertaa kuukaudessa ulkonasyömisen jättämään väliin.

Seuraavassa blogissani käyn läpi vähän erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Te, joilla on varaa sijoittaa tuhansia euroja, niin ehkä tämä blogi ei ole paras siihen, mutta joilla on muutama kymppi varaa sijoittaa, niin seuratkaa blogiani ja kommentoikaa kirjoituksia. Ehdotuksia otetaan mielellään vastaan.

Tarkoitus on jossain vaiheessa vähän tilastoida omia sijoituksiani, jotta saataisiin konkreettisia lukuja pöytään.

,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *