Säästäminen

Säästövinkeistä vielä lisää

06.09.2012, Juha

Kesän hurvittelun jälkeen monen kotitalouden kukkaro ammottaa tyhjyyttään. Kun arki iskee vasten kasvoja, säästöjä kannattaaa lähteä hakemaan pienistä valinnoista.

Ruokamenoissa voi säästää viikottain kymmeniä euroja ja kuukaudessa jopa satoja tekemällä oikeanlaisia valintoja. Säästäminen ei vaadi nääntymistä, sillä vatsan voi saada täyteen pikkurahallakin. Metsään menemällä tai kasvimaalla kykkimällä voi ainekset saada jopa ilmaiseksi. Myös ystävät, sukulaiset ja tuttavat kannattaa käydä läpi: olisiko naapurillasi ylimääräisiä omenoita tai käykö ystäväsi säännöllisesti kalassa?

Nappaa tästä vinkit ruokamenojen keventämiseen:

Satsaa kotiruokaan

Ravintolaillalliset kannattaa unohtaa, jos haluaa välttyä ylimääräisiltä kuluilta. Kotiruoka on useimmiten myös keveämpää ja terveellisempää. Kotiruoassa on myös se hyvä puoli, että ylijääneet herkut voi aina pakastaa seuraavaa syöntikertaa varten. Valmista kerralla isompia satseja ruokaa syömistä ja pakastamista varten. Tällöin ainekset eivät jää kaappiin homehtumaan vaan hyödynnät ne kerralla.

Älä ole brändien uhri

Samoja aamiaismuroja voi saada puolet halvemmalla niin sanotun halpamerkin paketissa kuin suosittuna brändituotteena. Myös tarjoukset kannattaa hyödyntää erityisesti kalliimpien tuotteiden kohdalla. Älä siis naura naapurinmummolle, joka juoksee kahvitarjousten perässä.

Hyödynnä luonto

Kotioloissa voi kasvattaa monenlaisia vihanneksia ja yrttejä, vaikke pihaa omistaisikaan. Omalle parvekkeelle voi perustaa vaikkapa perunamaan!

Elokuun on kasvimaan kukoistusaikaa ja metsät ovat täpötäynnä marjoja sekä sieniä. Älä siis ryntää torille tai kauppaan ostamaan herkkuja kalliiseen kilohintaan, vaan näe hieman vaivaa ruokasi eteen.Säilö kesän ja syksyn marjat sekä sienet ja nautiskele niistä koko talven yli.

Myös villivihannekset ja -yrtit kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi perunan voi korvata osmankäämillä, herneet kaisloilla ja raparperin ja parsan väinönputken varsilla.

Kauden herkkuja – näitä saat ilmaiseksi!

Kesä ja syksy ovat Suomessa parasta satokautta ja nyt kannattaa hyödyntää luonnon ilmaiset antimet. Näitä voit saada ilmaiseksi:

– Kalaa vesistöistä onkimalla
– Metsästä marjaa, kuten mustikoita, ahomansikkaa, karpaloita, lakkaa, mesimarjaa, mustaherukkaa, pihlajaa, puolukkaa, juolukkaa, tyrniä ja variksenmarjoja.
– Sieniä, kuten tatteja, haperoita, kanttarelleja
– Oman kasvimaan herkut: herukat, karviaiset, vihannekset, kirsikat, omenat ym.
– Erilaiset villivihannekset ja villiyrtit: Tutustu alan kirjallisuuteen!

Muista myös nämä vinkit:

1. Älä osta ”ilmaa”. Osta ruokia, jotka pitävät sinut kylläisenä!
2. Osta halvempaa lihaa. Ei sen aina tarvitse olla sisäfilettä.
3. Älä osta valmiiksi pilkottuja tuotteita.
4. Suosi papuja, linssejä sekä herneitä. Halpaa ja ravitsevaa!
5. Suunnittele ostoksesi aina etukäteen.
6. Älä mene nälkäisenä kauppaan

Tiedot on MTV3.fi:n sivuilta

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *